VMBO exameninstructies

VMBO exameninstructies

visuele identiteit, technische illustratie, interface-ontwerp, explanimation

Heldere communicatie is de essentie van goed onderwijs. Vooral voor vmbo-leerlingen, is visuele communicatie een intuïtieve manier om moeilijke materie te kunnen begrijpen. De juiste samenstelling van beeld en geluid, object en uitleg, opgave en context, en inhoud en tempo zijn op zichzelf staande doelen, wanneer examens worden afgenomen.

Het ontwerp van een didactisch en cognitief verantwoorde visuele beeldtaal, ging vooraf aan de ontwikkeling van geanimeerde examenopgaven en instructies. Inhoud mag daarbij nooit in de weg worden gezeten. Een technische, minimalistische illustratiestijl, in combinatie met leesbare navigatie, zorgen voor een aandachtige en serieuze setting voor de leerling.

image description
image description

Hout

Hout

Bij het ontwerpen van animaties en illustraties voor de praktijkexamens van vmbo-leerlingen was de didactische standaard hoog. Functie had hier voorrang op vorm. Om aansluiting te vinden bij het cognitieve leervermogen van de leerlingen, is een beeldtaal geconstrueerd die in de eerste plaats informatie overdraagt. De boodschap wordt zo in minimalistische vorm, stap-voor-stap overgedragen.

Goud

Goud

Met zorgvuldige aandacht ontwierpen we een beeldtaal die voorkomt dat verveling op een zeker moment intreedt bij de leerlingen. Want dat functie vooropstaat, betekent niet dat beeld niet mag prikkelen. Met een scherpe illustratiestijl en zacht kleurpalet, creëerden we een stijl die in elke situatie werkt, van abstracte 3D technische tekeningen, tot fotorealistische voorstellingen. De stijl is compleet, verfijnd en blijft intrigeren.

image description
image description

Kleurenblindheid

Kleurenblindheid

Signalering, coherentie, redundantie en validiteit: een greep uit de thema's die als toetssteen gelden voor het ontwerpen van examenmateriaal.

De cognitieve belasting van een leerling moet dusdanig zijn dat het leervermogen optimaal benut wordt terwijl ruis wordt gereduceerd. Alle theoretische voorwaarden kregen aandacht in het ontwerp.

Bij het selecteren van de kleuren en contrasten is zelfs rekening gehouden met verschillende vormen van kleurenblindheid.image description
image description